NieuwsRegio

Van stenen plein naar groene oase: 1 op 4 scholen pakken hun speelplein aan

In Midden-Limburg houden zo’n 1 op de 4 scholen van de ongeveer 80 scholen zich bezig met de transformatie van verharde schoolpleinen naar groene en duurzame speel- en leerplekken. Schoolpleinen worden hier niet alleen vergroend maar leerlingen, leerkrachten en ouders worden ook actief betrokken bij het leren over groenbeheer, omgaan met regenwater en gebruik van de vernieuwde schoolpleinen in de les.

Naast gebrek aan natuur, speelt ook de klimaatproblematiek een grote rol bij het aanpakken van schoolpleinen. Hitte, wateroverlast en weinig ruimte voor groen zijn belangrijke knelpunten. Vijf van de eerder genoemde scholen in de regio werden al groen ingericht, de overige scholen zitten nu in het vergroeningsproces. Dat is te lezen op de website van GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen.

Dit initiatief is gekomen met financiële bijdragen van de vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, Waterschap Limburg en Waterleidingmaatschappij Limburg. Het doel is om de komende jaren 80 procent van alle schoolpleinen in Noord- en Midden-Limburg anders in te richten, bewustwording te kweken en kennis te delen. Het gaat daarbij om ongeveer 160 pleinen.  

Kosten per schoolplein verschillen sterk

De kosten voor het project hangen af van de oppervlakte van het schoolplein en de wensen van de school. Groenblauwe Revolutie Schoolpleinen meldt op de website dat een goede indicatie voor de kosten van een GroenBlauw schoolplein uitkomt op een bedrag van 100 euro per vierkante meter inclusief btw. De inrichtingskosten van de scholen die meedoen met het programma liggen tussen de 50.000  euro en 180.000 euro.  Naast de inrichtingskosten hebben scholen ook te maken met ontwerpkosten. Deze liggen tussen de 2.500 euro en 5.500 euro.

Geld reserveren op jaarbasis

Er wordt geadviseerd om een bedrag per jaar te reserveren om het plein volledig te laten onderhouden door een hovenier. Schoolpleinen tot 1.000 vierkante meter moeten uitgaan van 3.300 euro op jaarbasis, maar schoolpleinen groter dan 3.000 vierkante meter moeten rekenen op een bedrag vanaf 7.500 euro. Deze bedragen zijn inclusief btw en gebaseerd op het prijspeil van 2023.

Inrichtingskosten en ontwerpkosten kunnen lager uitvallen wanneer er hulp is van vrijwilligers. Ook zijn er zogenoemde schoolplein-coaches die worden betaald door de overheid. Deze coaches helpen scholen op weg om de werkelijke kosten inzichtelijk te krijgen en geven advies hoe zij het budget op orde krijgen. Door samen met scholen te kijken naar de mogelijkheden binnen de school en de stichting, helpen zij met fondsenwerving of crowdfundingsacties.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button