2024: een van de natste en warmste jaren ooit, maar geen hittegolf in Midden-Limburg
2024 was een van de warmste en natste jaren ooit, Midden-Limburg ging gebukt onder uitzonderlijk hoge temperaturen, maar geen hittegolf. Vooral de agrarische sector was het een heftig jaar.
De eerste maanden van het jaar waren niet alleen heel nat, maar ook heel zacht. Januari begon zonnig en droog met een aantal winterse dagen met 5 tot 10 centimeter sneeuw. Daarna werd het vrij zacht. Op 15 februari werd het maar liefst 17.4 graden, laat Ben Effing van Meteo Roerstreek weten. Hij verzorgt het weerbericht voor een aantal Midden-Limburgse lokale omroepen.
“In maart werd de eerste warme dag gemeten. Dan hebben we het over temperaturen boven de 20 graden. In november werd een temperatuur van 18,9 graden gemeten. Dat is ook heel bijzonder”
55 emmers meer dan normaal
Het voorjaar was recordnat met 300 millimeter neerslag in mei en 225 in juni, gemeten op de Meinweg. Op veel plaatsen in Midden-Limburg viel twee keer zoveel regen als normaal. “Tussen 1 september en 30 november vielen er bijvoorbeeld in Weert zo’n 55 emmers neerslag per vierkante meter meer dan gemiddeld”, laat het Waterschap Limburg weten.
Volgens het KNMI heeft de weersverandering te maken met het natuurverschijnsel El Niño dat zorgt voor opwarming van het zeewater. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld.
Tekst gaat verder onder de foto
Natte akkers
Met name de agrarische sector ondervond veel hinder van het bijzonder natte voorjaar. Een belrondje onder lokale boeren en tuinders bevestigt de frustratie waarmee menig agriër te maken had. In de maand mei waren de meeste akkers, met name de laaggelegen percelen aan de Maas, nog te nat zodat er niet ingezaaid kon worden. Later inzaaien had tot gevolg dat de producten niet tot volledige groei konden komen.
Toen de aardappelen en andere producten in het najaar gerooid moesten worden was het wederom te nat zodat de landbouwmachines gehinderd werden in de rooiwerkzaamheden. Gevolg was dat de opbrengst van de oogst gemiddeld genomen 30 procent lager lag. Geen marge op de producten voor de boer en hogere prijzen voor de consument in de supermarkt.
Zomer
“De meteorologische zomer, de maanden juni, juli en augustus, begon wisselvallig en eindigde met warme en ook zeer zonnige dagen in augustus”, blikt Effing terug. “De maand juni was iets kouder dan normaal. In juli werd de warmste dag van het jaar gemeten: 33.2 graden.” Volgens het KNMI is de gemiddelde jaartemperatuur van dit jaar met 11,8 graden aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 10,7 graden gedurende de afgelopen dertig jaar.
Uitdagingen
Opvallend in dit warme jaar is het ontbreken van een hittegolf, een fenomeen dat sinds 2014 niet meer is voorgekomen. Hoewel er heel zomerse dagen waren, zoals de warmste dag in juli, bleef een langdurige periode van warmte uit. “Het klimaat verandert, het weer wordt grilliger”, is op de website van het KNMI te lezen. De invloeden zijn hier in Midden-Limburg ook merkbaar.