Aezel heeft Midden-Limburg uit de tijd van Napoleon bijna volledig in kaart gebracht
Het digitale erfgoedarchief Aezel heeft het Limburg van 200 jaar geleden bijna volledig in kaart gebracht. Na Noord-Limburg is nu ook de landkaart van Midden-Limburg nagenoeg compleet. Het is alleen nog wachten op Neer en Nunhem.
Noord-Limburg was al eerder afgerond, aan enkele gemeenten in Zuid-Limburg wordt nog gewerkt. “Echt was een grote klus, want het was destijds qua oppervlak de grootste gemeente van Limburg”, vertelt Corry de Koster, secretaris van Aezel.eu.
Wie de kaart van Limburg aanklikt ziet in Zuid-Limburg nog wat witte plekken, in Midden-Limburg ontbreken alleen Neer en Nunhem. “Maar dat is ook zo goed als klaar”, zegt De Koster. “Het moet alleen nog goed worden nagekeken.” Nunhem is een kwestie van weken, de gegevens van Neer staan binnen enkele maanden online.
Napoleon
Aezel staat voor ‘Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen’. Belangrijkste werkzaamheden van de 200 vrijwilligers is het napluizen van de gemeentelijke archieven. Daar zoeken ze de gegevens uit het kadaster uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Een kadaster waarvoor Napoleon de eerste aanzet heeft gegeven.
“Uniek is dat wij de gegevens van de eigenaren hebben gekoppeld aan de genealogie-gegevens”, legt De Koster uit. “We kunnen dus exact de persoonlijke gegevens van de familie natrekken, zoals geboorte en sterfdatum, huwelijk en de hele stamboom.” Aezel is immers oorspronkelijk begonnen als genealogie-website. De volgende klus is het doortrekken van de informatie over de percelen richting de huidige tijd. Aan wie werden de percelen doorverkocht en wie mocht zich na die eerste periode eigenaar noemen vban de betreffende percelen? Welke bebouwing kwam erop en wanneer? Bij een aantal plaatsen is dit al gebeurd, maar het is een enorme klus. Aezel kan dus nog volop vrijwilligers gebruiken. De Koster: “Het gaat om miljoenen gegevens”