Apps en andere initiatieven tegen voedselverspilling ‘lopen als een trein’
Het tegengaan van voedselverspilling staat steeds hoger op de agenda van winkeliers die levensmiddelen verkopen. En dat is hard nodig want volgens onderzoek van onder meer de universiteit in Wageningen wordt er nog te veel voedsel verspild. Donderdag is in Roermond de app Vers voor Vandaag geïntroduceerd, waarmee klanten tegen goedkopere prijzen overgebleven brood en banket kunnen kopen.
Roermond en Roerdalen namen donderdag het eerste pakket van het initiatief in ontvangst. Het initiatief komt van bakker Joep Gommans uit Sevenum. Een aantal Midden-Limburgse bakkers hebben zich hierbij aangesloten. “Ook wij bakkers merken dat er te veel brood wordt weggegooid”, aldus Gommans.
“Er belandt dagelijks te veel in de afvalbak en zo is het idee ontstaan een broodapp te ontwikkelen. Wat er in een broodpakket zit, hangt af van wat de bakker die dag over heeft. Je betaalt altijd de helft van de normale prijs.”
Verspillen voorkomen bij AH, Lidl en Boon’s
Een rondgang door de regio laat zien dat de meeste supermarkten ook een verspillingsbeleid hebben. Albert Heijn biedt dagelijks tegen gereduceerd tarief groenten- en fruitpakketjes aan onder de naam in Verspil-me-niet-zakjes. Het voedsel ziet er misschien voor het oog niet mooi uit, maar het smaakt vaak nog prima. Producten die bijna over de datum gaan, krijgen ook vaak een kortingssticker waarmee de klant het voor minder geld kan kopen.
Ook de Lidl denkt actief mee. Op hun site is te lezen dat ze met Verspil-mij-niet op de laatste dag van houdbaarheid producten aanbieden voor slechts 25 of 50 eurocent.
Erick Geurts van supermarkt Boon’s Markt Linne legt uit dat Boon’s door middel van een automatisch bestelsysteem op eenvoudige wijze de inkoop kan regelen. Boon kan zelfs per stuk bij de groothandel bestellen, zodat er niet onnodig veel product worden ingeslagen.
”Ook Boon heeft een broodapp. Elke ochtend gaan de pakketten, die een dag van te voren kunnen worden besteld, de deur uit.” Dat geldt ook voor de verrassingspakketten die aan het eind van de middag worden aangeboden. “Ook die zijn meteen weg. Daarnaast schenkt Boon aan de voedselbank. Daaraan doen de meeste winkels mee. De grotere supermarkten retourneren overgebleven producten veelal voor dierenvoeding.
Too Good To Go-app
De SPAR in Baexem werkt met de Too Good To Go app. Dat is een van oorsprong Deens initiatief dat ook in Nederland zeer actief meedraait. Winkeleigenaar Synco van der Klei: “Ook wij doen broden en vers- en kruidenierswaren in tassen. De klanten schrijven zich in via de app. Een pakket heeft een gemiddelde een waarde van 15 euro en als klant betaal je euro 4.99. We raken alles kwijt.”