Blauwtong rukt op: 300 bedrijven getroffen en eind is nog niet in zicht
Het blauwtongvirus heeft de Wassum al honderd schapen gekost. Het eind is nog niet in zicht, zegt Sjraar van Beek, eigenaar van een van de 300 getroffen bedrijven in Limburg.
Toen van Beek dinsdagochtend op pad wilde met één van zijn kuddes, bleken van de 250 schapen zo’n 50 tot 75 dieren ziek. “Ze staan maar wat te staan. Je moet ze als het ware vooruit duwen.” Sinds blauwtong hier uitbrak, ruim een week geleden, heeft hij alleen in deze kudde al 15 dode schapen opgeruimd.
De Wassum heeft acht kuddes met in totaal zo’n 2000 schapen om natuurgebieden mee te begrazen in Noord- en Midden-Limburg. Daarvan is al 5 procent overleden aan blauwtong.
De ziekte verspreidt zich snel. Volgens de nieuwste cijfers van de NVWA zijn er in de hele provincie zo’n 300 bedrijven in de provincie getroffen door blauwtong. Vorige week waren dat er 250 en de week daarvoor nog 150.
Koortsig
“De boeken zeggen dat de ziekte zo’n twee weken duurt. De eerste twee dagen zijn cruciaal”, vertelt de schapenhouder. “Dieren worden koortsig, daar moeten ze doorheen.” De dieren knappen erg langzaam op. “In die periode valt er ook nog wel eens een om. Die heeft dan blijkbaar alle weerstand opgebruikt.”
Het grote probleem echter, is dat de dieren niet allemaal tegelijk ziek worden. De ziekte rukt langzaam op vanuit het noorden, de eerste dieren van De Wassum werden getroffen in Arcen. Dit is langzaam afgezakt naar Maasgouw. “De Beegderheide ligt aan de andere kant van de Maas. Daar kwam het pas twee weken later.”
De ziekte verspreidt zich als een olievlek die nu Frankrijk al heeft bereikt, weet Van Beek. Ja, zijn schapen zijn gevaccineerd. “Maar of dat heeft geholpen, blijft speculeren. De overheid zegt dat het zonder het vaccin nog veel erger was geweest en noemt dit een milde uitbraak.”
Compensatie vanuit de overheid is er niet. Ook zijn schapenhouders niet verzekerd. “Het hoort bij het ondernemersrisico”, weet de schapenhouder.