Overal zie je de posters hangen: brandweer zoekt vrijwilligers. ”Werken bij de brandweer brengt actie, uitdaging en afwisseling in je leven. Je staat klaar voor de buren, het dorp…. “ Zo begint de wervingstekst op de poster. De brandweer zoekt mannen en vrouwen. Maar lukt dat ook? Een rondje door de regio.
De brandweer heeft voortdurend vrijwilligers nodig en het valt niet mee om geschikte kandidaten te vinden. “Het is een vak waarvoor je intensief opgeleid wordt. Of je nu als vrijwilliger of als beroepskracht wordt ingezet. Voor beide groepen is de opleiding hetzelfde”, laat Luuk Meerts weten. Hij opereert als postcommandant in Heythuysen en is beroepskracht op de kazerne in Roermond.
“Eind 2023 zijn wij begonnen met het werven en dat heeft inmiddels vier nieuwe vrijwilligers opgeleverd. Dat maakt dat we nu vijfentwintig leden hebben die daadwerkelijk uitrukken bij meldingen. De overige leden zijn ondersteuners, die andere werkzaamheden verrichten.”
Niet iedereen is geschikt voor het beroep van brandweerman/vrouw. Het is fysiek en mentaal zwaar. Vooral het menselijk aspect kan behoorlijk aangrijpend zijn. Beelden die je nooit meer kwijtraakt. “Het went nooit maar dankzij de broederschap die je met je collega’s hebt, kun je na een inzet, met elkaar als team erover praten“, zegt Bas Peeters, al twintig jaar vrijwilliger voor de brandweer in de regio Heythuysen.
Op sterkte
Giel Hees is commandant bij de kazerne Echt: “Ook bij ons zoeken we vrijwilligers. We hebben een groot spandoek opgehangen en dat heeft drie nieuwe aanmeldingen opgeleverd. We hebben er nu nog twee nodig en dan zijn we op sterkte. We hebben momenteel dertig vrijwilligers die we kunnen inzetten.”
De vrijwilligers doen het brandweerwerk naast hun reguliere baan. Het grote verschil met beroepskrachten is dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat zijn. Als vrijwilliger kom je bij een alarm van thuis of het werk naar de kazerne. Dat houdt tevens in dat je werkgever ermee akkoord gaat dat je plotseling opgeroepen wordt.
Volgens de website van de brandweer duurt de opleiding tot volledig inzetbare brandweervrijwilliger ongeveer anderhalf jaar. Je bent twee avonden van de week bezig met de opleiding. Het volgen van een dagopleiding is ook mogelijk. Enkele keren per jaar ga je naar een oefencentrum voor opleiding of oefening. Daarnaast is een basisconditie vereist. De minimum leeftijd is achttien jaar.
Een woordvoerster van Veiligheidsregio Limburg-Noord laat weten dat er 800 vrijwilligers en 80 beroepskrachten inzetbaar zijn in onze regio. “De werving voor nieuwe vrijwilligers wordt voornamelijk door de posten zelf gedaan maar wel ondersteund door medewerkers van de VRLN.”