Het vinden van een leuke baan is niet eenvoudig. Het kan een heel proces zijn. Maar gelukkig zijn er coaches die je daarbij kunnen helpen. Ook zijn er veel boeken over dit onderwerp geschreven. Deelnemen aan een workshop is ook een manier om nieuwe inzichten te krijgen, zo bleek in het Bibliocenter in Heyhuysen.
Wat doe je als je werk je niet meer bevalt en je iets anders wilt vinden. Leeftijd, opleiding, ervaring, financiën, gezinssituatie enzovoort. Dat speelt allemaal mee bij de zoektocht. Dit zijn vaak ook de valkuilen, de ‘jamaar’s’ waarom je de eerste stap naar een andere baan juist niet zet. Tegenwoordig is het banenaanbod enorm maar zitten daar ook de droombanen bij?
Niet weten wat je wilt. Keuzestress. Is het wel haalbaar? Past de opleiding die ik heb gedaan wel bij mijn nieuwe baan? Daar loop je allemaal tegenaan. Aniek Korten (32) begeleidt mensen die op zoek zijn naar een andere baan. “Je doet werk omdat het moet maar het komt niet vanuit jezelf. Je komt elke dag uitgeput thuis, je hebt nergens meer zin in en kijkt uit naar het weekend. Je voelt dat het tijd is voor ander werk, maar na alles wat je hebt opgebouwd in je carrière, dat kan je toch niet zomaar opgeven?” Voor Korten heel herkenbaar. Dit soort vragen en opmerkingen komt ze dagelijks in haar praktijk tegen. Ook de deelnemers aan de workshop die ze dinsdag voor Bibliocenter in Heythuysen gaf, worstelen met dit soort vragen.
Een droombaan is misschien maar voor weinigen weggelegd maar je baan leuk vinden en met plezier naar je werk gaan moet toch wel lukken. Georgette (51) heeft meer dan 15 jaar gewerkt voor een zorginstelling en is toe aan iets anders. Ze is zoekende, “Ik ben mijn werk ontgroeid en ben toe aan een nieuwe uitdaging maar vind het lastig om uit te zoeken wat bij mij past. Ik ben naar deze lezing gekomen om handvaten te vinden. Wat ik heb geleerd is dat je ‘ja’ moet gaan zeggen. Niet te bang zijn en gewoon een volgende stap durven te zetten.”
John (44) wil een andere baan. “Ik wil iets compleet anders en bij voorkeur iets met jongeren”. Hij vindt het allemaal heel spannend want het is een totale carrière switch. De groep herkent zijn twijfels. Dat is het meest lastige. “Wat wil ik eigenlijk.”
Tal van websites geven antwoord op vragen zoals: “Waarom kan ik niet gewoon tevreden zijn met mijn werk en leven?” of “Deze zes factoren beïnvloeden jouw baantevredenheid”. Genoeg leesmateriaal en soms ook antwoord of tips op je vragen.
Ontslag door reorganisatie dwingt je op zoek te gaan naar iets nieuws maar het moment komt niet altijd even goed uit. Dat overkwam Erik (52). Ten gevolge van een reorganisatie werd hij ontslagen. “Ik voelde mij geborgen en vertrouwd bij het bedrijf en dat is dan weg. Nu moet ik het met tijdelijke banen doen. Een vaste aanstelling krijg je niet meer. Zeker niet als je wat ouder bent”
Korten: “Het zoeken naar een andere baan kan jaren duren. Belangrijk is dat je stappen maakt. Laat anderen ook weten dat je op zoek bent. Bel bedrijven waar je wilt werken. Ga op zoek naar mensen die het werk dat je overweegt, al doen. Iedereen heeft van nature kwaliteiten. En als je die weet te combineren met werk waarin je goed bent en de wereld er ook wat aan heeft, dat heb je de gouden combinatie te pakken. Maar je moet het wel zelf doen.”