Regio

Schaapscheerder heeft ‘wondermiddel’ tegen oprukkend blauwtong

Nu blauwtong ook steeds vaker rundvee lijkt te besmetten, lijkt er een ‘wondermiddel’ op de markt. Snoepsiroop moet de besmette dieren door de ziekte heen helpen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, vertelt schaapscheerder Cox die het middel verkoopt.

“Als schapen niet willen eten vanwege de blauwtong en dankzij deze siroop wel, dan mag je het gerust een wondermiddel noemen”, stelt Jan Cox, schapenscheerder uit Haelen. Hij zegt er eerlijk bij dat hij zelf de effecten nog niet gezien heeft, maar de eerste resultaten stemmen hoopvol.

Het wondermiddel heet snoepsiroop en komt van Nijsen company in Veulen. Dit bedrijf verwerkt restproducten uit de levensmiddelindustrie tot veevoer, waaronder dus afwijkend snoep, afkomstig van snoepfabrikanten. Het kan dan gaan om misvormd snoep of snoepjes met een verkeerde kleur.

De vraag naar snoepsiroop is wegens het blauwtongvirus sterk toegenomen, merken ze bij Nijsen. Daarom zoeken ze nog steeds wederverkopers. Het middel is in Midden-Limburg te koop bij de dierenartsenpraktijk in Ell en dus ook bij Cox in Haelen.

“Het is geen medicijn”, haast hij zich te zeggen. “ Het is suiker, daardoor gaan de dieren zich fitter voelen.” Als de dieren fitter zijn, hebben ze meer kracht om de ziekte te overwinnen. En het eten van deze siroop doet de dieren minder pijn dan krachtvoer of gras.

België
Zo luidt de theorie. In de praktijk blijkt het inderdaad een gunstig effect te hebben, blijkt uit de eerste resultaten van een schapenhouder uit Neer die het al een week gebruikt. De vraag is groot, merkt Cox, die bestellingen krijgt, zelfs vanuit Noord-Limburg en België. Het middel komt zeker niet te vroeg, vindt Cox. De ziekte grijpt immers nog steeds om zich heen. Momenteel worden ook steeds meer koeien door blauwtong getroffen, weet hij. Bek, poten en uier worden aangetast, ze hebben hoge koorts, verliezen hun ongeboren kalf en de melkgift gaat aanzienlijk omlaag. De algehele weerstand daalt, wat ook hier uiteindelijk tot dode dieren kan leiden.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button