Sectorleider Arcadis wil landbouwgrond in Midden-Limburg omwisselen voor woningbouw
De agrarische sector heeft negatieve effecten op natuur en milieu en maakt een enorme aanspraak op de schaarse grond in Nederland. Dat mag wel een beetje minder, vindt Joris Winters, sectorleider property & investment bij Arcadis Nederland. Die grond is nodig voor woningbouw. Noord- en Midden-Limburg moeten verstedelijken.
“Een flinke krimp van de intensieve veehouderij voor woningbouw is allerminst te betreuren in een dichtbevolkt land met een groeiende bevolking en een woningtekort.” Joris Winters, sectorleider property & investment bij Arcadis Nederland, schrijft dit op 4 augustus in het Financieele Dagblad.
De landbouw heeft niet alleen ongunstige milieueffecten, stelt Winters. De agrarische sector genereert ook slechts 1,5% van het bbp en verbruikt daarbij wel honderden miljoenen aan EU-subsidies per jaar. Deze sector heeft maar liefst 54 procent van het landoppervlak in bezit.
Een van de hoofdoorzaken van de oververhitte woningmarkt is juiste een gebrek aan locaties voor grootschalige woningbouw, benadrukt Winters. Hij staaft deze uitspraak door te wijzen op internationaal onderzoek dat aantoont dat alleen voldoende bouwvolume stabiliteit en betaalbaarheid op de woningmarkt kan bieden.
Straatje erbij
Het hoofdlijnenakkoord noemt als politiek doel de afspraak om structureel 100.000 woningen per jaar bij te bouwen. De manager bij Arcadis toont zich verheugd met dit doel dat het nieuwe kabinet heeft overgenomen van Hugo de Jonge. Deze voormalig woonminister noemde al gebieden zoals Noord- en Midden-Limburg, om verdere verstedelijking door te voeren.
De gemeente Roerdalen lijkt zich deze ontwikkeling al ter harte te hebben genomen. Deze gemeente wil werk maken van het roemruchte ‘straatje erbij’, dat De Jonge introduceerde. Daarvoor wil de gemeente de woonkernen gaan uitbreiden.
Lees ook: Roerdalen rekt kernen op om 500 extra woningen te bouwen
De LLTB begrijpt dat er woningen gebouwd moeten worden in de toekomst, ook als daarvoor de dorpen moeten worden uitgebreid, zegt hoofdbestuurder Fons Kersten. “Maar wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk landbouwgrond behouden blijft, zeker omdat er hier in Limburg onder andere voedsel op wordt geproduceerd.”
Woningbouw is niet de enige sector die aanspraak maakt op landbouwgrond. Zo liggen er ook grote claims van natuur en bijvoorbeeld de aanleg van zonneparken met zonnepanelen, stelt Kersten. “Daar zeggen wij van: zorg dat eerst de daken vol liggen met zonnepanelen om energie op te wekken, en niet kostbare landbouwgrond.”