Tunnels deze zomer nog veel langer dicht
De Roertunnel en de Swalmtunnel gaan deze zomer maar liefst ruim 30 dagen dicht. De renovatie gaat daarmee nog meer tijd kosten dan Rijkswaterstaat verwacht had. Transporteurs en werkgevers zijn bepaald niet blij.
Omdat er in de vakantiemaanden minder verkeer op de weg is, heeft Rijkswaterstaat juli en augustus gekozen voor groot onderhoud aan de A73-tunnels, die inmiddels vijftien jaar oud zijn. Er is meer tijd nodig dan verwacht, lieten Rijkswaterstaat, de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en Midden-Limburg Bereikbaar tijdens een bijeenkomst voor transportbedrijven op donderdagmiddag weten.
Ventilatoren, verkeersregelsystemen en camera’s zijn verouderd. “Het zijn systemen die vanuit verkeerscentrale aangestuurd worden. Ze zijn complex en foutgevoelig en aan het eind van hun levensduur. Het vergt daarom meer tijd om ze te renoveren”, aldus Martijn Laugs, directeur van PlanburoB BV.
Weekendafsluitingen
Zijn advies aan automobilisten luidt: Werk zo veel mogelijk thuis, maak gebruik van alternatief vervoer of stel de reis uit. Want na een weekendafsluiting van 26 tot 29 april en enkele nachtafsluitingen in mei, gaan de Roer- en Swalmtunnel in juli en augustus vier keer vier dagen en vijf nachten in beide richtingen dicht, vervolgens nog eens 16 dagen in noordelijke en vervolgens 16 dagen in zuidelijke richting.
Transporteurs zijn behoorlijk ongelukkig met de sluiting: “Weekendafsluitingen snappen de meeste transporteurs wel, maar die duren normaal gesproken tot maandagochtend. Als ze tot woensdag duren, moeten ik dat toch uitleggen aan mijn vervoerders”, klonk het uit de zaal.
Gratis fiets
Om de pijn te verzachten zijn er niet alleen duidelijke omleidingsroutes, maar heeft de organisatie ‘Midden-Limburg Bereikbaar’ ook een mobiliteitspakket samengesteld. Zo zijn er leenfietsen te verkrijgen, inclusief e-bikes en speedpadilacs. “Je kunt al gratis een fiets krijgen voor zes weken”, zegt mobiliteitsmakelaar Rob Schaap. “Bijvoorbeeld om het personeel vanaf het station naar je bedrijf te laten fietsen.”
Daarnaast is Midden-Limburg Bereikbaar in gesprek met de NS en Arriva om OV-acties te organiseren, vertelt Arnoud Haans, projectleider A73 Hinderaanpak. Ook is er de app Mell die via whatsapp reis- en route-advies op maat levert. “Meertalig zodat het ook voor buitenlandse chauffeurs bruikbaar is.”
Om de verkeershinder zelfs iets van ‘leuk’ te maken is er de A73 Challenge App om duurzaam rijgedrag te stimuleren en te promoten. De punten die daarmee verdiend kunnen worden zijn te verzilveren bij de lokale winkelier.