Regio

Van Nieuwstadt tot Weert: hoe viert Midden-Limburg 80 jaar bevrijding?

Het is donderdag precies 80 jaar geleden dat Mesch, in de gemeente Eijsden-Margraten, als eerste Nederlandse plaats werd bevrijd. Dit markeert het begin van de nationale viering van 80 jaar bevrijding. In Midden-Limburg pakken de gemeenten dit herdenkingsjaar verschillend aan, met een mix van lokale initiatieven, vieringen en herdenkingen verspreid over de komende maanden.

Dit is hoe de zeven Midden-Limburgse gemeenten stilstaan bij 80 jaar bevrijding.

Maasgouw
In Maasgouw worden diverse evenementen georganiseerd door lokale verenigingen en stichtingen. Op 15 september wordt de viering afgetrapt met “Maasgouw Musiceert”: een concert van zo’n 200 jeugdige muzikanten met onder andere Lex Uiting.

Tussen 19 en 21 september volgen diverse activiteiten in Thorn, waaronder een sportactiviteit en defilé. Eind dit jaar en begin 2025 staan er herdenkingen gepland, zoals in Heel, Maasbracht en Brachterbeek. Het Maasbinnenvaartmuseum in Maasbracht verzorgt van oktober tot en met februari eveneens doorlopende activiteiten.

Echt-Susteren
De gemeente Echt-Susteren werkt nauw samen met lokale initiatieven en steunt die met subsidies. Op 29 september begint het bevrijdingsfestival in Nieuwstadt, waar ooggetuigen en historici spreken over de bevrijding.

Op 12 oktober wordt in Roosteren een herdenkings- en vieringsdag georganiseerd, met muziek van lokaal muziekcollectief De Maasoever en een wandeling langs historische oorlogsplekken. De wandeling voert langs plekken die aan de oorlog herinneren of waar mensen zaten ondergedoken en is met een app of kaart te lopen.

Voor 2025 staan nog meerdere activiteiten in Echt en Susteren op de planning. De gemeente wil andere kernen oproepen om initiatieven te bundelen en bij de gemeente kenbaar te maken, zodat ze ook financieel ondersteund kunnen worden.

Weert
In Weert staat op 22 september om 10:30 uur de jaarlijkse herdenking van de bevrijding gepland, nabij het herdenkingsmonument bij de Weerter stadsbrug. Verdere activiteiten zijn nog niet bekend, meldt een gemeentewoordvoerder.

Nederweert
De gemeente Nederweert bundelt haar krachten met Stichting Adoptiegraven War Cemetery Nederweert. In het kader van 80 jaar bevrijding zijn er twee activiteiten.

Op zaterdag 8 november is er ’s middags een bijeenkomst met basisschoolleerlingen over het thema ‘Vrede Maken’. De burgemeester en een speciale gast zullen met de kinderen over dit thema in gesprek gaan. De bijeenkomst zal in de raadzaal van het gemeentehuis plaatsvinden en via een livestream worden uitgezonden.

Op zaterdag 9 november zal de jaarlijkse herdenking op de Britse Militaire begraafplaats in Nederweert plaatsvinden. Harmonie St. Joseph Nederweert en Harmonie Melodie der Peel Ospel zorgen voor de muzikale omlijsting. Beide harmonieën organiseren op deze dag in de avond nog een groots Bevrijdingsconcert.

“Het is ons op dit moment niet bekend of er binnen onze gemeente nog overige activiteiten rondom 80 jaar bevrijding plaatsvinden”, besluit een woordvoerder van de gemeente.

Roerdalen
In Roerdalen komen de herdenkingen vanuit de dorpen zelf, met steun van de gemeente. De belangrijkste evenementen zijn een theatrale herdenking in januari 2025 ter gelegenheid van de bevrijding van Montfort. Met getuigen, verhalen, film en muziek wordt stilgestaan bij de bevrijding van Montfort.

“In maart volgt een groot festijn ter ere van 80 jaar bevrijding in Roerdalen”, vertelt Piet Wolters uit Montfort, nauw betrokken bij de festiviteiten.

Roermond
Roermond werd op 1 maart 1945 bevrijd. Maar op die dag staat Roermond in het teken van de Sjtasiefestasie en ander carnavalsgeweld. Desondanks zal er een korte herdenking zijn bij het plaatselijk Oorlogsmonument en begraafplaats Tussen de Bergen.

Vanaf december worden al diverse activiteiten georganiseerd. “In ieder geval wordt extra aandacht besteed aan de Holocausherdenking, 4 en 5 mei en het einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus”, vertelt een gemeentewoordvoerder.

“Samen met onze partners in de stad willen we hier graag invulling aan geven, denk bijvoorbeeld aan het onderwijs, cultuurpartners, veteranen, wijkraden en het Indiëmonument. Daar zijn we momenteel mee aan de gang.”

Leudal
De gemeente Leudal laat weten dat er momenteel geen vergunningsaanvragen binnen zijn voor grote evenementen rond 80 jaar bevrijding. “Al kunnen er mogelijk kleinschalige herdenkingen plaatsvinden zonder vergunningplicht”, laat een woordvoerder weten.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button