Roermond

Nieuwe wandel- en fietsroutes vertellen oorlogsverhalen langs de grensstreek

Roermond heeft er nieuwe wandel en fietsroutes bij, het project Grenzgeschichten aan de Nederlands-Duitse grens. Het initiatief, 80 jaar na de bevrijding, biedt wandel- en fietsroutes die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in het grensgebied tussen Brüggen, Swalmen, Roermond en Beesel vertellen. Langs de routes zijn persoonlijke getuigenissen te beluisteren via de IZI-app, aangevuld met foto’s en video’s die de gebeurtenissen van 1944 en 1945 in beeld brengen.

Het project is een samenwerking tussen de gemeenten Brüggen, Beesel en Roermond, samen met verschillende erfgoedorganisaties. Mede dankzij financiële steun van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland en de Europese Unie kon Grenzgeschichten 2 worden gerealiseerd. Initiatiefnemers van het project zijn Pierre Verstappen, Henri Smeets en Wim Rovers van de heemkundevereniging Maas- en Swalmdal.

Initiatiefnemers Pierre Verstappen, Henri Smeets en Wim Rovers. Foto: Jac Vullers

Volgens Verstappen is Grenzgeschichten een vervolg op het eerdere project Grenzgeschichten 1, dat in 2018 werd gestart onder voormalig burgemeester Petra Dassen. “De burgemeester van Niederkrüchten bedacht de titel ‘Geschichten’, wat ‘verhalen’ betekent, maar ook verwijst naar geschiedenis, en dat past perfect bij dit project,” zegt hij. Het doel is om in de toekomst ook Venlo te betrekken, zodat de hele grensregio wordt meegenomen in een mogelijk Grenzgeschichten 3. “We hebben voor het project mensen die leefden tijdens de oorlog gevraagd hoe zij die tijd hebben beleefd, zowel in Nederland als Duitsland. Deze verhalen zijn te beluisteren tijdens de route. Hun verhalen geven een unieke inkijk in die periode en bieden nabestaanden een blijvende herinnering.”

Foto: Jac Vullers

Gerelateerde Artikelen