Grensregio Compact: van nieuwe grenscontroles tot windmolenacceptatie
Elk weekeinde vat VML het meest opvallende nieuws van de afgelopen week uit de grensstreek samen en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
Het zat eraan te komen: de Duitse beslissing om de persoonscontroles aan de buitengrenzen, waaronder die met Nederland, na het EK met maximaal 6 maanden te verlengen. Er bleek immers flink wat criminele bijvangst tijdens die EK-controles. Ook binnenlandse ontwikkelingen in Duitsland verhoogden de druk. Wat we ervan gaan merken, is afwachten. Een volledige grenscontrole is echter onmogelijk, stellen deskundigen.
De reacties op de aangekondigde controles blijken zeer divers. De burgemeester van grensgemeente Niederkrüchten laat weten het overdreven te vinden en stelt dat de burgemeester van Roermond dat ook vindt. CDU-bondsdaglid Martin Plum uit Viersen, die al langer voor de controles pleitte, is daarentegen tevreden. Bij de Euregio Rhein-Maas Noord willen ze graag dat er een autoruitvignet voor grensarbeiders komt.
We hadden het er vorige week al over: de windmolenontwikkelingen in Selfkant, en die gaan snel. Volgens enkele bewonersgroeperingen zou een zoekgebied tussen Isenbruch en Susteren zijn vervallen, maar een eerder geschrapt gebied tussen Havert en Koningsbosch (foto) staat opnieuw op de kaart. Mochten daar inderdaad ooit turbines komen, betekent het dat Koningsbosch ook vanuit het zuiden stilaan ingesloten raakt.
In het gebied Sittard-Roermond zijn al diverse windmolenprojecten geschrapt wegens te weinig draagvlak. Daar probeert het Kreisbestuur van Heinsberg in eigen regio een stokje voor te steken. Samen met de technische universiteit RWTH in Aken wordt een project uitgedokterd om burgers te leren omgaan met turbines, zodat ze niet meer worden gezien als lelijke objecten, maar als iets wat thuishoort in het hedendaagse landschapsbeeld.
Twee mobiliteitskwesties in relatie tot Mönchengladbach, eentje met goed en eentje met slecht nieuws. Het slechte nieuws eerst: in 2025 zal de treinverbinding met Venlo er ruim drie maanden uit liggen. Reden: door spooruitval elders moet veel goederenverkeer via Venlo. Daardoor vervalt tijdelijk de gewone dienst. Het goede nieuws dan: er zijn plannen voor een snelfietsverbinding tussen Mönchengladbach en Roermond.
Aan Belgische zijde was er helaas ook slecht nieuws: bandenfabriek Bandag in Dilsen-Stokkem sluit op termijn, wat het ontslag van 111 werknemers betekent. Of het ook gevolgen heeft voor de vestiging in Holtum-Noord is nog niet bekend. *** En de vroegere Rode Duivel Vital Borkelmans (61) uit Maaseik werd door de rechter veroordeeld voor het rijden onder invloed. Hij kreeg een geldboete en een rijverbod van twee weken.
Het programma *Opsporing Verzocht* van AVROTROS besteedde aandacht aan de zes jaar oude moord op Gerty Vanhoef nabij Heppeneert. Het programma zoekt vooral getuigen in de buurt van Visserweert en Illikhoven. *** En een Belg van 59 is, in een poging aan de politie te ontkomen, met zijn auto de Maas bij het veerpont van Meeswijk-Berg aan de Maas ingereden. Nederlandse politiediensten hielden de man vervolgens aan.
De politie in Bocholt bij Bree heeft dan weer twee groepen agressieve bedelaars, naar verluidt van Duitse en Nederlandse origine, verzocht te vertrekken. Een primeur voor deze plattelandsgemeente. *** En ook in Aldeneik-Maaseik zijn dit seizoen de druiven in alle opzichten zuur. Want hoewel de ligging nabij de Maas de vorstschade temperde, mag 50 tot 60% van de oogst als verloren worden beschouwd door de vele neerslag.
En nog eens over de Maas: de Belgisch-Nederlandse vereniging van drinkwaterbedrijven waarschuwt andermaal voor te veel schadelijke stoffen in die rivier. Met het oog op de klimaatverandering is de vrees dat het probleem nog nijpender wordt. *** En tot slot ook leuk waternieuws: met City Swim in Roermond als inspiratie vond afgelopen weekeinde voor het eerst een familietriatlon in Effeld, over de grens bij Vlodrop, plaats.