Leudal

Leudal heeft ambities maar die kosten de inwoner ook wat

De gemeente Leudal heeft geld nodig om de ambities voor de komende jaren te kunnen blijven betalen. Vooral woningbouw gaat in de papieren lopen. Dat staat in de meerjarenbegroting 2025-2028. Bewoners gaan meer OZB betalen.

“Met het oog op de maatschappelijke uitdagingen die op de gemeente afkomen en het feit dat de begroting de komende jaren flink onder druk staat, moeten binnen deze thema’s scherper dan voorheen keuzes worden gemaakt”, zegt de gemeente in een verklaring.

Er moet vooral gebouwd worden. ‘Hierbij staat niet alleen de reguliere woningbouw centraal, maar ook de transformatie van de bestaande woningen op het gebied van energiezuinigheid, levensloopbestendigheid en hittestress zoals de vergroening van (school)pleinen. We voeren extra regie op de realisatie van met name de grotere woningbouwprojecten. Daarvoor willen we een herstructureringsfonds oprichten. Op deze manier willen we een aantrekkelijke gemeente blijven voor inwoners, ondernemers en bezoekers.”

Volgens het gemeentebestuur stijgen de kosten door maatschappelijke ontwikkelingen waar Leudal zelf geen invloed heeft. “Door de ontwikkelingen die we de komende jaren op ons af zien komen – zoals inflatie en zorgkosten – is het onvermijdelijk dat we ook de lasten beperkt moeten verhogen”, verklaart wethouder Huub van Helden.

De gemeenteraad bespreekt op 12 november de plannen en de cijfers.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button