Echt-Susteren

Windmolens Selfkant: huiswerk voor inwoners Koningsbosch

Inwoners van Koningsbosch die tegen de mogelijke komst zijn van extra Duitse windturbines even ten zuiden van het dorp in Selfkant, moeten zelf aan de bak. En dat ook nog eens op zeer korte termijn, want de Duitse overheid maakt het de tegenstanders bepaald niet gemakkelijk. Die ietwat lastige boodschap was de kern van een informatieavond maandag in Koningsbosch.

De avond was georganiseerd door de Belangenvereniging Leefbaarheid Omwonenden Windparken Echt-Susteren, kortweg BLOW-ES. Een organisatie die mede door eerdere acties in de eigen gemeente, het lokale bestuur zover kreeg om de windmolenplannen in Echt-Susteren voorlopig in de ijskast te parkeren.

Maar Duitsland is een ander verhaal. Daar zijn de regels om windturbines te plaatsen de afgelopen tijd versoepeld, plannen voor nieuwe parken versneld en taakstellingen verhoogd. Zo dient de gemeente Selfkant 4 procent van de eigen oppervlakte als zoekgebied aan te duiden, blijkt uit de sheets die BLOW-ES presenteerde.

Een van die zoekgebieden bevindt zich even ten zuiden van Koningsbosch, richting Havert en Heilder, en daar zou “De Boesj” wel eens meer last van kunnen krijgen dan van de al bestaande turbines ten oosten van het dorp. Oorzaak is de overheersende windrichting uit het zuidwesten en de slagschaduw door de stand van de zon.

Race tegen de klok

Toen onlangs duidelijk werd dat de Bezirksregierung in Keulen op 13 januari de inspraakprocedure zou openen, om die een maand later weer te sluiten, was het voor BLOW-ES alle hens aan dek. Want wie vanaf het begin niet inspreekt op de plannen, heeft ook later in het traject geen mogelijkheid meer om nog iets te bewerkstelligen, gaven meerdere sprekers aan.

Tekst gaat verder onder foto

Voorzitter Sebes Zevenhuizen van BLOW-ES (Foto: Marcel Boreas)

Alleen, ga er maar aan staan als gemiddelde burger: ruim 800 megabytes aan Duitstalige documenten downloaden en meer dan 2.000 pagina’s doorspitten. Dat hele verhaal inhoudelijk en taaltechnisch begrijpen en daar ook nog eens, liefst in het Duits op reageren, het lijkt haast niet te doen. Dat beaamt ook secretaris Mark Reijnders van BLOW-ES: “Ze maken het de tegenstanders bewust zo moeilijk mogelijk.” Daarom luidde het advies aan een volle zaal in Koningsbosch dan ook: “Ga samenwerken, en doe dat vooral grensoverschrijdend en zo snel mogelijk!’

Reichswald als voorbeeld

Om de inwoners toch wat handvaten te geven waren enkele sprekers uitgenodigd, zoals van de actiegroepering die zich verzet tegen windmolens in het Duitse Reichswald, net over de grens bij Bergen (Noord-Limburg) en een jurist van het advocatenkantoor die de bewuste groepering ondersteunt. Maar toch bleef zo’n twee uur lang de vraag hangen: hoe moeten we dat dan exact aanpakken?

Een van de adviezen luidde: zorg dat ook de lokale, provinciale en wellicht zelfs landelijke overheden in beweging komen. Vorm als inwoners van Koningsbosch en Selfkant een organisatie naar Duits recht, zo sta je juridisch sterker en laat je ondersteunen door juristen met ervaring in grensoverschrijdend recht.

Mogelijk biedt de eigen rechtsbijstandverzekering op dat vlak aanknopingspunten. Nadeel bij dat alles is wel dat Koningsbosch geen eigen dorpsraad meer heeft, dus er zal dus een nieuw collectief gevormd moeten worden. “En Nederlands recht is een stuk burgervriendelijker”, waarschuwde de betreffende, van oorsprong Duitse jurist alvast, die met die boodschap de aanwezigen niet direct motiveerde.

Ook politiek aan zet

Op de infoavond waren niet alleen inwoners uit Koningsbosch en Selfkant afgekomen, maar ook enkele Duitstalige media zoals de Heinsberger Zeitung en 100,5 Das Hitradio. Ook politieke vertegenwoordigers waren aanwezig, zowel gemeenteraadsleden als enkele Statenleden.

John Huizing van de BBB gaf aan deze week nog met Statenvragen te komen. De energiewoordvoerder van de partij, zelf afkomstig uit Weert, heeft inmiddels bijna twintig vragen op een rij gezet. Onder andere of de provincie al onderzoek heeft laten doen naar de gevolgen van dit soort windmolenprojecten, of bereid is dit alsnog te doen?

Ook zijn er vragen met betrekking tot grensoverschrijdende, al dan niet Europese regelgeving. Voorts wil de BBB binnen twee weken van Gedeputeerde Staten antwoord of de provincie Limburg ook zelf een zienswijze zal indienen in Keulen. Overigens zal BLOW-ES zelf geen juridische actie voeren in Duitsland. “Dat staat de verenigingsvorm niet toe”, stelt voorzitter Sebes Zevenhuizen.

Wel wil de belangengroep daar waar mogelijk faciliteren, en zoekt ze zelf ook actief contact met de gemeente en de provincie, en met soortgelijke actiegroepen elders langs de Nederlands-Duitse grens. Ook bekijkt de organisatie of ze al dan niet samen met anderen een zienswijze zal indienen.

Persbelangstelling van over de grens, 100,5 Das Hitradio (Foto: Marcel Boreas)

Gerelateerde Artikelen

Back to top button