BLOW-ES ziet mogelijkheden voor juridische windmolenstrijd in Duitsland
De Belangenvereniging Leefbaarheid Omwonenden Windparken Echt-Susteren, kortweg BLOW-ES ziet mogelijkheden om via de Nederlandse rechtsbijstand te gaan procederen tegen de komst van nieuwe windmolenparken in Duitsland. Deze zouden onder andere net over de grens bij Koningsbosch in de gemeente Selfkant moeten komen.
In de voorlopige windmolenplannen met betrekking tot Selfkant wordt Koningsbosch verder door Duitse windturbines ingesloten. Naast de al bestaande turbines ten oosten van het dorp, zijn er nu ook ten zuiden van Koningsbosch gepland.
Inventarisatie in Koningsbosch
Dat BLOW-ES nieuwe mogelijkheden ziet om zich daartegen te verzetten komt onder andere door contacten in de regio Nijmegen en Noord-Limburg. Daar neemt het verzet zowel onder burgers, ondernemers als politiek tegen Duitse windmolens sterk toe, waarbij vooral het Reichswald net over de grens als locatie in beeld is.
Een referendum om van het Reichswald een nationaal park te maken, om op die manier windmolens te verhinderen, haalde het eerder deze maand echter niet. Veel inwoners in de regio vrezen als gevolg van de bouw van windmolens in het bosgebied langs de grens een aantasting van het landschap en economische schade voor bijvoorbeeld de toeristische branche. Maar ook gezondheidsklachten bij omwonenden en waardeverlies van huizen. In de regio worden de juridische messen dan ook verder geslepen.
Lees ook: Zorgen om windmolens langs Duitse grens: Echt-Susteren en burgerorganisatie vrezen overlast
BLOW-ES gaat in de komende weken inventariseren hoeveel inwoners in Koningsbosch en omgeving bereid zijn om hun verzekering aan het werk te zetten. Daarbij denkt de vereniging eraan om, eventueel samen met anderen een infoavond in Koningsbosch te organiseren. “Als daar voldoende animo voor is kunnen we de stap zetten naar de verzekeraars”, stelt Mark Reijnders van BLOW-ES.
Inzet Nederlandse ministeries
Op de achtergrond beginnen overigens ook de hogere overheden zich met het onderwerp windmolens in de grensregio te bemoeien. Zo is er door de provincie Gelderland niet alleen een zienswijze gestuurd naar de Bezirksregierung in Düsseldorf wat betreft het Reichswald, maar is ook de Tweede Kamer aangesproken.
In de Tweede Kamer zelf zijn vorige week vragen gesteld aan minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans (VVD). In een reactie stelt de minister dat diverse Nederlandse ministeries inmiddels in gesprek zijn met Duitse overheden om tot afstemming te komen van het beleid voor grensoverschrijdende bouwprojecten zoals windmolens. Het kan wel, gezien de vele betrokken partijen nog enkele maanden duren voordat er een concrete oplossing is, aldus de minister.
Kansloos of kansrijk?
Het Duitse windmolenbeleid is namelijk deels de verantwoordelijkheid van de Bezirksregierungen. Zo valt Selfkant niet onder Düsseldorf, maar onder de Bezirksregierung in Keulen, en dus wil een organisatie als BLOW-ES ook graag in die richting meer actie zien, bijvoorbeeld vanuit de provincie Limburg.
Afgelopen week berichtte omroep L1 dat er op meerdere plekken in Limburg protesten zijn tegen grootschalige Duitse infrastructuurprojecten. Behalve Selfkant geldt dat ook voor de regio Roermond waar bezwaren zijn tegen het geplande industriegebied rond de voormalige militaire luchtmachtbasis bij Elmpt. En dus in de kop van Noord-Limburg in relatie tot de Duitse Reichswaldplannen.
Volgens een planoloog die eerder bij Nieuwsuur aan het woord werd gelaten is dat verzet echter een zinloze exercitie: “De Duitsers mogen dit in hun eigen land gewoon doen. Hiervoor geldt enkel de Duitse regelgeving.”
Eerder dit jaar stelde Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) uit Stramproy ook al vragen aan de Europese Commissie over windmolenparken aan de grens. Ook daar kwam uit de bus dat bestaande Europese regelgeving waarschijnlijk niet volstaat om nieuwe windmolenparken in grensregio’s tegen te houden, maar dat Europese regels wel in inspraakrecht voorzien. De protesterende Nederlandse organisaties schatten hun kansen echter een tikkeltje anders in.