Regio

Carnavalsoptocht Mönchengladbach met 430.000 bezoekers wil muzikanten uit onze regio

De optocht van Mönchengladbach mag misschien in onze contreien niet zo heel bekend zijn, aan Duitse zijde is het een grote naam in de carnavalswereld. Dat komt onder andere door de afwijkende dag waarop de stoet door de straten trekt: de dinsdag. De organisatie heeft moeite om mensen te vinden op deze dag, en kijken daarom nu bij ons in de regio.

In veel Duitse steden kennen ze een Rosenmontagszug, in Mönchengladbach hebben ze echter een Veilchendienstagsoptocht, die een dag later plaatsvindt. En dat blijkt in toenemende mate een probleem, vertelt Thomas Platzer die als “Zugleiter” het verloop van de optocht in goeie banen moet leiden.  

Dat zit vooral in het feit dat ze in het Rheinland niet zoals in Limburg “drie dolle dagen” hebben, maar dat de focus in de regio toch vooral op carnavalsmaandag ligt. “Veel mensen moeten op dinsdag dan ook werken. En zeker mensen uit Mönchengladbach die buiten hun woonplaats aan de slag zijn, moeten in dat geval een extra dag vrij nemen. Iets wat steeds vaker een probleem blijkt”, aldus Platzer. Met name is er behoefte aan muzikanten.

Burgemeester Roermond als gast

Daarom dat de organisatie in Mönchengladbach ook naar de buren kijkt, en stiekem hoopt dat de Roermondse burgemeester Yolanda Hoogtanders daarbij een handje kan helpen. Mönchengladbach en Roermond zijn namelijk al tientallen jaren partnersteden, die afgelopen jaar hun samenwerking verder geïntensiveerd hebben.

Vandaar dat de Roermondse burgermoeder dit jaar door de burgermeester van Mönchengladbach als gast is uitgenodigd. En dan zou het wel heel mooi zijn, mochten er vanuit Roermond in Hoogtanders kielzog, en die van stadscarnavalsvereniging D’n Uul, een aantal muzikanten kunnen meereizen, zo hoopt de optochtverantwoordelijke.

Ruim 400.000 fans erbij

In Mönchengladbach hebben ze overigens al meer ervaring met Nederlandse muziekgezelschappen, zowel uit Limburg als uit de rest van het land. Denk aan plaatsen als Schiedam en het Brabantse Bakel.

Binnen Limburg gaat het vooral om groepen en ‘herremeniekes’ uit het midden van de provincie en zuidelijker. En die groepen hoeven overigens niet voor een appel en een ei te komen. Er is een gage voorzien, alhoewel dat volgens de organisatie niet de drijfveer mag zijn. Het vermaken van de talrijke “jecken”, daar gaat het om, stelt Platzer.

En dat het er een boel zijn mag blijken uit de statistieken. Afgelopen jaar werden ruim 430.000 toeschouwers geteld, want dat is dan weer een voordeel als je een beetje de enige grote optocht bent op zo’n dag: je trekt extra publiek. Of zoals de organisatie stelt, na afloop heb je als muziekgroep ruim 400.000 nieuwe fans. De optochtleiding hoopt dan ook op aanmeldingen uit onze regio.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button