Regio

GGD Limburg maakt zich zorgen: ‘Nu al meer kinkhoestbesmettingen dan in 2023’

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar heeft de GGD in Limburg al meer meldingen over kinkhoestbesmettingen ontvangen dan in heel 2023. Het gaat om een tiental meldingen per week. De gezondheidsdienst maakt zich zorgen.

Sinds de COVID-pandemie hebben mensen minder vertrouwen in vaccins, ook als het gaat om inentingen tegen infectieziekten zoals kinkhoest en mazelen, blijkt uit Europees en Nederlands onderzoek.

In maart 2023 waren 84,2% van de baby’s in Nederland volledig gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma. In 2022 ging het volgens het RIVM nog om 90,6%. De norm van 95% wordt ook in Limburg niet gehaald.

Wat de exacte reden voor de daling is wordt momenteel onderzocht door onderzoekers van de GGD en het RIVM. “Belangrijk is dat burgers weten dat alle vaccins in Nederland veilig zijn. Ons land en Europa stellen namelijk hoge eisen aan de kwaliteit”, benadrukt Lieke van Oijen, adviseur communicatie bij GGD Limburg-Noord.

Uitbraak

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) beoordeelt samen met andere Europese medicijnautoriteiten de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van de vaccins. De vaccinaties tegen bof, mazelen, rodehond en kinkhoest worden al tientallen jaren in Nederland gegeven.

Wanneer de vaccinatiegraad zakt, is de verwachting dat dit eerst zal leiden tot een uitbraak van mazelen en daarna tot een uitbraak van kinkhoest, stelt Marien de Jonge, hoogleraar infectie en immuniteit van het Radboudumc in Nijmegen bij EenVandaag.

Zorgelijke ontwikkeling

De dalende vaccinatiegraad en de toename in het aantal besmettingen met mazelen en kinkhoest ziet de GGD in Limburg als een zorgelijke ontwikkeling. Twee weken geleden maakte het RIVM bekend dat er dit jaar al vier baby’s aan de gevolgen van kinkhoest zijn overleden. Gemiddeld overlijden één tot twee baby’s per jaar aan kinkhoest.

In gesprek over vaccinatiekeuze

Van Ooijen: “Wij staan voor het bewaken, beschermen en bevorderen van de gezondheid van onze inwoners. Om onze inwoners te ondersteunen in hun vaccinatiekeuze gaan we graag met ouders en kinderen in gesprek en passen we onze boodschap aan op de kwetsbare doelgroepen in onze regio.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button