Grensregio Compact #4: van waterzooi tot ambtenarenruil
Elk weekeinde vat VML het meest opvallende nieuws van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
Diverse waarschuwingen de afgelopen week, zoals van 18 Duitse Bondsdagleden. Zij pleiten voor een Duits-Nederlandse politie-eenheid. Reden: de vele aanhoudingen tijdens de EK-grenscontroles, zoals bij Roermond en Nieuwstadt vanwege allerlei delicten die niet voetbalgerelateerd bleken, en de toenemende invloed van de Nederlandse “mocro-maffia” in Duitsland. Ook Duitse en Nederlandse drugsdeskundigen gaven afgelopen week aan dat meer samenwerking dringend nodig is.
De burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere waarschuwt dan weer de bijna 3.500 kiesgerechtigde Nederlanders in zijn gemeente. Als zij zich niet laten registreren mogen ze niet stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober en worden hun belangen mogelijk niet goed vertegenwoordigd. Nederlanders zijn volgens Tollenaere bang dat registratie leidt tot een verplichte stembusgang, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval, aldus de liberale Vlaamse burgervader.
En dan is er nog een derde waarschuwing, namelijk van het Wasserverband Eifel-Rur, dat waarschuwt voor zwemmen in het Duitse deel van die rivier. “Levensgevaarlijk” luidt de boodschap. Niet alleen vanwege de scherpe stenen, maar ook vanwege de reuzenberenklauw. Beter nieuws is er wat betreft het open zwemwater. Blauwalg is voorlopig (nog) geen thema, dus gaat het licht op groen. Dat geldt onder andere ook voor de Effelder Waldsee, net over de grens bij Vlodrop.
Dat nattigheid zich niet aan grenzen houdt werd vorig weekeinde opnieuw duidelijk. Terwijl Midden-Limburg de dans nog enigszins wist te ontspringen was het in de regio Sittard wel raak met ondergelopen wegen en zelfs een spoorverzakking. Ook in het Kreis Heinsberg moest de brandweer aan de bak om op diverse plaatsen de wegen schoon te spuiten. En in Maaseik was voor de variatie de wind de boosdoener. Daar waaide een feesttent weg, met als gevolg drie gewonde feestgangers.
Een hoge ambtenaar van de gemeente Roermond verkast voortaan maandelijks naar Mönchengladbach, en omgekeerd komt een Duitse collega naar Roermond. Beide gemeenten willen zo hun ruim 50-jaar durende samenwerking intensiveren. Onlangs werd al bekend dat ook de citymarketing tussen beide steden wordt uitgebreid. Daarin krijgen ook de media een rol. Opvallend detail: Mönchengladbach Hauptbahnhof (foto) en Roermond zijn per openbaar vervoer niet rechtstreeks verbonden.
Het kleine, maar historische Selfkantdorp Millen kwam de afgelopen weken al enkele malen aan bod in deze rubriek. Vanwege het nieuwe museum “Haus der Westgrenze” en vanwege het verzet tegen windmolens. En nu is er weer een aanleiding. Het dorp kreeg namelijk een heuse toeristische gids met als titel: “Millen – l(i)ebenswertes Kleinod im Westen” met focus op onder andere historie en cultuur. Daartoe zijn er ook 15 informatieborden in het dorp geplaatst, QR-codes doen de rest.