Grensregio Compact: van benzineprijzen tot woningtekorten
Elk weekend vat VML het meest opvallende nieuws van de afgelopen week uit de grensstreek samen, met een focus op de binding met onze regio.
Het woningtekort in Nederlands Limburg heeft heel wat streekgenoten over de grens doen belanden, maar nu blijkt er ook in het Duitse Kreis Heinsberg een woningtekort van ruim 2.500 stuks, althans volgens het Pestel-Institut, een lobby-instelling. Er staan echter ook bijna 4.000 woningen leeg. Probleem opgelost, zou je denken, maar niet volgens Pestel. Die leegstaande woningen vormen een noodzakelijke buffer, namelijk zo’n 3% van de woningvoorraad.
De naam Martin Plum is in Nederland niet echt bekend. De man komt uit Viersen en is Bondsdaglid voor het CDU. Onlangs pleitte hij al voor het continueren van de grenscontroles na het EK, vooral vanwege de vele criminaliteit die aan het licht kwam. Mede daarom zet hij nu extra politieke druk om snel tot een Duits-Nederlandse politie- en douane-eenheid te komen. Plum is overigens niet de enige Duitse politicus in de Bondsdag die hiervoor pleit.
Veel crimineel nieuws uit de buurt van Maaseik afgelopen week. Een 56-jarige vrouw uit die plaats riskeert 5 jaar cel voor een moordpoging op haar man eind 2023. Een eveneens 56-jarige man uit Maaseik blijft in voorlopige hechtenis op verdenking van het in brand steken van zijn 54-jarige vrouw, met de dood tot gevolg. En zes jaar na dato doen politie en justitie een getuigenoproep voor een moordzaak in Elen waarbij een 61-jarige vrouw om het leven kwam.
Eens in de zoveel tijd vergelijken media de benzineprijzen over de grens. Laten ook wij dat eens doen wat betreft de Euro 95 E10. De Nederlandse adviesprijs is momenteel 2,11 euro. De Belgische maximumprijs: 1,67 euro. Kortingen tot zo’n 15 cent zijn mogelijk aan Belgische zijde, en tot ruim 20 cent in Nederland. Duitsers hanteren dynamische prijzen; gemiddeld ligt de prijs rond de 1,67 euro, maar het is niet vreemd als die door de dag heen plots fors op en neer gaat.
Sinds afgelopen week kan er weer gebruik worden gemaakt van het fiets- en voetveer tussen Grevenbicht en Rotem. Het pontje lag er twee weken uit wegens technische problemen. En als je dan toch aan Belgische zijde bent: bij bezoekerscentrum De Wissen in Stokkem is sinds kort een automaat geplaatst voor onder andere wandel- en fietskaarten, een fietsreparatiekit, energierepen, dranken en praktische producten zoals zonnecrème of een EHBO-kit.
Nog twee zaken om af te ronden: De opening van de nieuwe bibliotheek in Maaseik zal vermoedelijk vertraging oplopen. Oorzaak is wateroverlast na een hoosbui. Prijskaartje: 125.000 euro. En in Saeffelen bij Koningsbosch is er discussie over het graf van een misbruikpriester. Moet het graf van de man die in 1976 stierf behouden blijven? De gemeente Selfkant doet onderzoek, het staat namelijk nog niet vast of hij daadwerkelijk in Saeffelen begraven is.