Regio

Grensregio Compact: van K1-leed tot OV-verdriet

Elk weekend vat VML het meest opvallende nieuws van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.

Duitse grensgemeenten pakken Nederlandse bedrijven aan wanneer het gaat om de ondermaatse huisvesting van arbeidsmigranten in de betreffende gemeenten. Daarover berichtte afgelopen week De Limburger. Het is niet de bedoeling de arbeiders te pesten, maar hun werkgevers aan te pakken, en dat lijkt te helpen. De verantwoordelijk bestuurder in Nettetal bij Venlo pleit er dan ook voor om de Belgische, Duitse en Nederlandse regels gelijk te trekken.

De Duitse K1 verbindt Susteren via Tudderen met Süsterseel, een weg die de afgelopen jaren diverse doden en gewonden eiste. Vorig weekeinde was het opnieuw raak. Een auto met vier inzittenden, bestuurd door een 20-jarige inwoner van Maasgouw, raakte er van de weg en belandde in een weiland. De eerste berichten meldden een zwaargewonde bestuurder. Een traumahelikopter landde, maar ditmaal bleek het fysieke onheil gelukkig mee te vallen.

Grensoverschrijdend OV, het ligt moeilijk in onze regio. Vanuit Sittard kun je weliswaar naar Geilenkirchen en Maaseik, maar verbindingen zoals Weert-Maaseik en Roermond-Heinsberg bestaan niet meer. Ook partnersteden Roermond en Mönchengladbach zijn niet met elkaar verbonden. Om over de IJzeren Rijn maar te zwijgen. En toch beweegt er iets, vanaf nu is er een buslijn van Venlo naar Aldekerk, met daar aansluiting richting Krefeld en Düsseldorf.

Bij Omroep Brabant zitten ze niet om een stunt verlegen. Ze kochten aan Belgische zijde zonder statiegeld water en frisdrank, en leverde de flessen in Nederland met statiegeld in. In sommige gevallen leverde dat meer op dan de drank kostte. Men dronk dus helemaal gratis. Alleen is deze truc maar op een beperkt aantal verpakkingen toe te passen zoals de huismerken van Albert Heijn en Jumbo, met daarop in beide landen dezelfde barcode en statiegeldlogo.

Struikelstenen zijn in de loop van de jaren een internationaal verschijnsel geworden dat ons stil laat staan bij de gruwelen die burgers in de Tweede Wereldoorlog overkwam. Afgelopen week werden in het Belgische Molenbeersel 9 steentjes gelegd. 4 voor slachtoffers van een razzia exact 80 jaar eerder, en 5 voor mensen die op dat moment gearresteerd werden en niet meer terugkeerden. Sinds 1992 zijn er alleen al in Duitsland 75.000stenen geplaatst.

Vogels hebben doorgaans de eigenschap dat ze zich niet aan landsgrenzen houden. Als ze dus in Dilsen-Stokkem een tijdelijke tentoonstelling over ‘Vogels aan de Maas’ organiseren, kun je er spreekwoordelijk gif op innemen dat deze gevederde vrienden ook aan de Nederlandse kant opduiken. De tentoonstelling focust op de grauwe klauwier, de visdief, de veldleeuwerik en de ooievaar. Te zien vanaf 25 augustus in bezoekerscentrum De Wissen aldaar.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button