Regio

Grensregio Compact: van razende chauffeurs tot een Rode Beek

Elk weekeinde vat VML Nieuws de meest opvallende zaken van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.

In het bosgebied bij Elmpt zoekt de politie sinds donderdag naar een vermiste 69-jarige man en zijn golden retriever. De man is vorig weekeinde voor het laatst gezien. Hij was onderweg met een camper. ***  Een caféruzie is volledig uit de hand gelopen in Maasmechelen. Een man van 39 reed met zijn auto in op twee twintigers. Die raakten zwaar gewond. De verdachte is voorgeleid wegens poging tot doodslag.

Een Maaseikenaar van 58 krijgt acht maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij zijn ex bij de keel greep tijdens een ruzie over een koffiemachine. Ook ging hij bovenop haar zitten. ***  Bij een achtervolging door het Nederlands-Duitse grensgebied vanaf Born hebben enkele mannen vermoedelijk pepperspray ingezet tegen de politie en marechaussee. Mede daardoor wisten ze in Mindergangelt te ontkomen.

Een bestuurster in een auto met Nederlands kenteken is vorig weekeinde in Brüggelchen (Waldfeucht) tegen een geparkeerde auto gereden. Aangezien de vrouw verzet pleegde is ze door de politie meegenomen. *** Een scheve schaats rijden, het kan de komende wintertijd in de centra van zes Belgisch Limburgse gemeenten. Vlak over de grens is dat traditioneel in Maaseik. De baan in Bree maakt een comeback.

Veel nieuws uit de recreatiebranche. Vorige week meldden we de sluiting van camping Kempenheuvelin Bree. Er is een nieuwe eigenaar, maar diens plannen zijn nog onbekend. Bij de voormalige camping Vijverbroek in Thorn zijn de plannen wel bekend: een vakantiepark met huisjes. Buurgemeente Kinrooi vindt dat maar niets, en dus volgt bezwaar. De Belgen vrezen meer verkeer en verstoring van de natuurwaarden.

En er zijn nog meer plannen. Een Nederlandse ondernemer reactiveert de voormalige camping Berger-Ven in Neeroeteren met huisjes, een sauna en een zwembad. De realisatie is gepland voor komend jaar. *** Het blijft qua veiligheid voorlopig nog steeds onrustig rond de Catharinakerk in Maaseik. Na eerdere ongeregeldheden werden er de afgelopen weken banden van diverse auto’s lekgestoken of leeggelaten.

Het uit Viersen afkomstige Bondsdaglid Martin Plum (CDU) heeft in Den Haag een bezoek gebracht aan de nieuwe Duitse ambassadeur in Nederland, Nikolaus Meyer-Landrut. Tijdens de ontmoeting werden diverse grensregio-gerelateerde onderwerpen aangesneden, zoals de grenscontroles en de toenemende grenscriminaliteit. Ook ging het over het spoorwegverkeer en belastingmaatregelen voor grenspendelaars.

Reizigers die gebruikmaken van Mönchengladbach Hauptbahnhof kunnen zich er maar beter op instellen, nog zeker tot 2028 wordt het station flink verbouwd. Nadat eerder al het stationsgebouw een opknapbeurt kreeg, zijn de komende jaren de perrons en liften aan de beurt. Aan de werkzaamheden hangt een prijskaartje van zo’n 12 miljoen euro. Het station behoort tot de twintig grootste van Nordrhein Westfalen.

De gemeente Wegberg was en is tegen de heringebruikname van de historische IJzeren Rijn. De bedoeling is dat deze stellingname nu ook wordt opgenomen in een Regionalplan van het Regierungsbezirk Köln. *** Nederlands Limburg krijgt naar alle waarschijnlijkheid weinig problemen met een Duitse PFAS-grondwatervervuiling bij de NAVO-basis in Teveren. De grondwaterstroming blijkt namelijk noordoostwaarts.

Afgelopen week verscheen de Belgische Gault&Millau. Met ruim 1.400 restaurants vind je er zeker een aantal in de grensregio terug, zoals in Maaseik (6 stuks), Maasmechelen (5) en Kinrooi (1). *** Tot en met 17 november is er middels een expo in de Laurentiuskerk van Bocholt van alles te ontdekken over de oorlog in Bocholt en Bree. Aanleiding is 80 jaar bevrijding van de streek.Ook is er een boek uitgegeven.

Hij was de meest Nederlandse burgemeester van Duitsland, en werd bij zijn afscheid in 2020 zelfs Ridder in de Orde van Oranje Nassau, Herbert Corsten uit Selfkant. 16 jaar lang was hij burgervader van de grensgemeente. Binnenkort vertelt hij zijn verhaal in het Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold, uitgave 2025. Het is de 44e uitgave van dit boek dat zich richt op de Westelijke Mijnstreek en Susteren.

Een Rode Beek kennen ze niet alleen in Roerdalen, maar ook in (Echt-) Susteren (foto). Voor de beek de kern van Susteren bereikt, stroomt deze door Selfkant. De komende jaren volgt een verdere grensoverschrijdende renaturalisatie van het eerder bescheiden stroompje. Tussen Isenbruch en Susteren is de startgepland eind 2025, bij Süsterseel in de loop van 2026. Tot die tijd mag nog enig water naar de Maas.  

Gerelateerde Artikelen

Back to top button