Grensregio Compact: Kiezer in Belgische grensregio blijft massaal thuis
In Grensregio Compact vat VML Nieuws de meest opvallende zaken van de afgelopen week uit de grensstreek samen met een focus op de binding met Midden-Limburg. De rubriek verschijnt elk weekend, maar vanwege de gemeenteraadsverkiezingen in België vandaag met een speciale editie.
Het meest opvallende feit aan de zondag gehouden Belgische gemeenteraadsverkiezingen is dat de Vlaamse kiezer het massaal liet afweten, en dat gold ook in de grensregio. Daar waar in de andere landsdelen zoals Wallonië en Duitstalig Ostbelgien er nog steeds een opkomstplicht geldt, mag in Vlaanderen de kiezer het bij deze gemeenteraadsverkiezingen zelf weten.
En die besloot zondag massaal het stemhokje te mijden. Van een doorgaans gebruikelijke opkomst van rond de 90 procent daalde deze in Vlaanderen ditmaal tot zo’n 60-65 procent. In plaatsen als Maaseik en Maasmechelen werd zelfs de 60 procent niet eens gehaald. Het deed prompt de discussie losbarsten over de herinvoering van de opkomstplicht, iets wat nog maar weinig landen in Europa kennen.
Een blik richting de diverse grensgemeenten leert dat in een aantal plaatsen de christendemocraten het goed doen. In Hamont-Achel, Kinrooi, Maaseik en Bocholt versterken ze, soms onder een lokale partijnaam hun positie. In Hamont-Achel kan uittredend burgemeester Tom Cox blijven zitten, in Kinrooi haalt de partij met Vlaams landbouwminister Jo Brouns een monsterscore met ruim twee derde van alle stemmen. Peter Nies zal Brouns als burgemeester echter vervangen zolang hij minister is.
In Maaseik wordt de partij met Gunter Haeldermans groter dan de liberalen van huidig burgemeester Johan Tollenaere, die wel nog de meeste voorkeurstemmen haalt, en qua partij zelf ook nog groeit. In Maasmechelen verliezen de christendemocraten van burgemeester Raf Terwingen iets, maar ze blijven wel de grootste. In Bocholt haalt de ook al christendemocratische burgemeester Stijn van Baelen de absolute meerderheid, en mag dus eveneens verder.
In Dilsen-Stokkem blijven de liberalen de grootste fractie. Opvallend is wel dat titelvoerend burgemeester en voormalig Vlaams minister Lydia Peeters het moet afleggen tegen de nummer twee op de eigen lijst, Sophie Vandeweerd. Zij wordt dan ook de nieuwe burgemeester, een rol die zij al eerder al vervulde als vervangster van minister Peeters. In Bree tot slot halen de liberalen met de jonge Sietse Wils, de christendemocraten van burgemeester Liesbeth Van der Auwera in. In de gemeenten waar het extreemrechtse Vlaams Belang deelneemt, is er vaak sprake van beperkte groei, maar in geen enkele gemeente in de grensregio speelt de partij cijfermatig een rol van betekenis.
Er werd zondag ook nog gestemd voor de provincieraad. Daar blijven de christendemocraten met ruim 30 procent de grootste fractie. Het Vlaams Belang wint bijna 5 procent en is met ruim 18 procent partij nummer drie in Belgisch Limburg. Nummer twee met ruim 20 procent van de stemmen is het Vlaams-nationalistische N-VA.